Vanliga frågor

Varifrån hämtar ni informationen?

Vi har hämtat in informationen manuellt från alla apotekskedjors och enskilda apoteksaktörers hemsidor. Vi har även samarbeten med ett par kedjor som exporterar sin data till oss.

Hur hittar jag närmaste apotek?

På vår startsida finns en funktion som heter "Dina närmaste apotek". Klickar du där ser du dina närmaste apotek, oavsett om du använder en dator eller surfar från en mobil enhet. Notera att du även kan klicka i boxen "Endast öppna apotek", på så sätt kan du enkelt se var ditt närmaste öppna apotek finns.

Vilka aktörer är statliga?

Gamla statliga Apoteket AB är fortfarande den största aktören på den svenska apoteksmarknaden. Det är den enda kedjan som är helt och hållet ägd av staten. Vid omregleringen placerades 150 av apoteken inom Apoteksgruppen för att underlätta för småföretagare som ville driva sina egna apotek. Apoteken inom Apoteksgruppen kommer till 99% att ägas av småföretagarna själva, medan det statliga företaget Apoteksgruppen Förvaltning AB, som ansvarar för utförsäljningen av apoteken, kvarstår som minoritetsägare med 1% ägandeandel.

Vilka apoteksaktörer finns på den svenska marknaden?

Apoteket, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Apoteksgruppen och LloydsApotek är de större aktörerna. Utöver detta finns det även ett antal mindre privata aktörer på marknaden. Apotea är en stor aktör som bara finns på nätet.

Kan alla aktörer hantera recept?

Vi har valt att endast lista receptapotek som har tillstånd att bedriva apoteksverksamhet av Läkemedelsverket. Det innebär att du kan hämta ditt recept hos alla apotek som vi listar, oavsett om dom är statligt eller privat ägda.

Gäller högkostnadsskyddet hos alla apoteksaktörer?

Ja, högkostnadsskyddet fortsätter att gälla för alla apoteksaktörer.

Varför startade ni Apoteksinfo.nu?

Vi tyckte själva att apoteksmarknaden blev mycket rörig och svårbegriplig efter omregleringen. Det var hopplöst att hitta öppettiderna till apoteken om man inte på förhand visste vilken kedja de tillhörde, så vi tyckte att det var smartare att samla allt på samma ställe. Vi lanserade sidan i mars 2011 och är idag den största sidan för information om Sveriges apotek.